Novice

Zakaj bi nelagodje lahko rešilo pande pred izumrtjem

Strokovnjaki pravijo, da lahko prevelika sreča medvedom prepreči iskanje novih parov

Mahajoči medved panda

Pandam lahko grozi izumrtje, ker so preveč udobne, kažejo nove raziskave.

Naravovarstveniki že dolgo verjamejo, da lahko gradnja cest ali domov v bližini medvedov ogrozi njihovo preživetje z zmanjševanjem ali razdrobljenostjo njihovih naravnih habitatov, Časi poročali. Toda najnovejše raziskave kažejo, da lahko skromna stopnja nelagodja in razdrobljenosti dejansko pripomore k ohranjanju populacije pand, je zapisal časnik.

Pande ne odidejo v iskanju novih parov, če se jim zdi njihov habitat preveč udoben, kar ima za posledico pomanjkanje vitalne genetske raznovrstnosti, so zaključili znanstveniki z univerze Michigan State.

Za njihovo študijo - opisano v prispevku v reviji Ohranjevalna biologija - ekipa je preučila genetsko raznolikost in razširjenost med kitajsko populacijo pand. Ugotovljeno je bilo, da je idealna raven popolnoma primernega habitata le 80 % površine, preostanek pa je preveč razgiban ali preveč prizadet zaradi človekove dejavnosti.

Strokovnjaki so ugotovili, da bi morale biti pande v idealnem primeru dovolj srečne, da lahko uspevajo, vendar ne tako zadovoljne, da se ne želijo premikati in iskati novih partnerjev.

Njihovi sklepi o tem, kaj Skrbnik opisani kot ta sladka točka, so v skladu s tako imenovanim načelom Zlatolaska: da je lahko nečesa ravno pravšnja. Koncept je bil ekstrapoliran na vse, od razvojne psihologije do ekonomije in inženiringa.

Claudio Sillero, profesor naravovarstvene biologije na univerzi v Oxfordu, je za časnik povedal, da bi nove ugotovitve lahko imele posledice, ki presegajo ohranjanje pand.

Večina velikih zveri živi v vse bolj razdrobljenih pokrajinah, je dejal Sillero, ki ni bil vključen v raziskavo. Lahko se zgodi, da neurejena narava njihovega vmesnika s človeškimi prizadevanji spodbudi več živali, da se razpršijo ali potujejo naprej, kar bi lahko povzročilo večjo genetsko povezanost in povečano obstojnost populacije.

Zadnji popis pand iz leta 2014 je ugotovil, da jih je v divjini ostalo več kot 1800, kar jih je uvrstilo na seznam ranljivih, a ne ogroženih vrst.